22 Deelnemers lieten zich niet door de regen tegenhouden

Petje af voor degenen, die ondanks dat er regen was voorspeld, acte de présence gaven. Erica Terpstra, die een keer bij een van onze evenementen aanwezig was, zou zeggen ‘jullie zijn kanjers!’ Ik kan het volgende zeggen: in ons jubileumjaar (40) hebben jullie voor een record gezorgd. Nog nooit hadden we zoveel inschrijvingen, 33! Het schrijft nu al geschiedenis. Daarbij aangetekend dat een aantal niet kan op de donderdagavond. Daar hebben we iets op gevonden.

Wanneer straks de binnenhal bespeelbaar is, worden de belangstellenden uitgenodigd mee te doen op de trainingsavonden, dinsdag van 18.30 tot 19.30 uur. Deze mogelijkheid is er ook voor onze gehele groep en voor onze leden. We houden jullie daarvan op de hoogte. Ook willen we kwijt, dat ondanks de regen die maar bleef doorspetteren, jullie inzet er ook vanaf spetterde. Wij troffen een hele fijne groep aan om mee te werken. Middels deze Introductienieuwsbrief, die na iedere speelavond verschijnt, houden wij contact met de groep. Vragen van jullie kant verzamelt Frans en hij geeft antwoord in de volgende Introductienieuwsbrief.

We hebben begrepen dat er ook belangstellenden zijn die zowel met de donderdag- als zowel de dinsdagavond in een spagaat zitten. Die kunnen zich opgeven voor de woensdagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur. Wanneer die training gaat starten moet nog bepaald worden. Gedacht wordt aan eind september. Laat wat van je horen.

Waar we in de eerste les aandacht aan besteedden was de techniek. Hierna enige uitleg.

De zeven punten waar je op moet letten

  1. Voetenstand --> dit betekent dat de rechter- of linker voet naar het but wijst (afhankelijk of je rechts of links bent), dan de andere voet op tien voor twaalf zetten, of tien over twaalf (resp. bij rechts of links) – en niet alleen de stand, ook hoe ver uit elkaar voor de stabiliteit.
  2. Beenhouding --> hiermee wordt bedoeld dat je niet gespannen op je voeten staat, als het ware een beetje doorgezakt.
  3. Romphouding --> dit betekent dat je heupen horizontaal naar het but gericht zijn.
  4. Balvoering --> je moet de boule losjes in je hand hebben en naar het but wijzen.
  5. Balansarm --> De niet gooi arm is de balansarm, die moet niet stijf blijven hangen maar meedoen in de beweging en wel zo dat het lichaam mooi in balans blijft. De balansarm zorgt voor een recht voorwaartse beweging – men moet daarbij recht staan.
  6. Achterzwaai --> dit betekent dat je je arm zover mogelijk naar achter doet om minder kracht uit je armen te gebruiken; het gaat om soepelheid. NB: de portee komt vanuit de heup.
  7. Nawijzen --> als je de boule los hebt gelaten is het de bedoeling dat je de boule nawijst; dit doe je om de boule dáár te krijgen waar jij wijst.

Totale beweging: hoe ziet dat eruit?: is het soepel, of juist stijf, is de totale beweging een soepel geheel?

Verkeerde houding

Een verkeerde houding is zo aangeleerd.

 

BALAFWIKKELING – BALVOERING

De boule moet losjes in de hand liggen. Niet knijpen, anders is er risico van een onzuivere worp. De boule wordt al liggend in de handpalm door de vingers circa voor de helft omsloten. De duim treedt enkel begeleidend op en oefent geen druk uit op de boule. De duim zou anders de richting kunnen verstoren.

Bij de armzwaai moet de arm vlak langs het lichaam gaan, dit is nodig om het mikpunt goed te kunnen bepalen. Op het moment dat de arm bijna verticaal het lichaam passeert draait de pols naar binnen en draagt de hand de boule naar achteren. Dit is om knijpen in de boule te voorkomen. Bij de uitzwaai naar voren eindigt de gestrekte arm op borsthoogte.

De grootte van de zwaai en de werpbeweging zijn afhankelijk van de op het blote oog gemeten afstand. Voor de werpbeweging moet de arm ruim achteruit zwaaien om bij de terugzwaai hoog vooruit te kunnen komen.

Het allerbelangrijkste bij petanque is de armzwaai. De beweging van de arm moet in harmonie zijn met het lichaam.

De armzwaai bepaalt de energie die de boule meekrijgt.

Het was ons een genoegen zoveel enthousiaste mensen te ontmoeten. Wij hopen jullie allemaal weer te zien en wij meer kans te krijgen jullie te tonen waarom het spel zo leuk is en jullie kennis te laten maken met onze club, waar vele vriendschappen tot stand zijn gekomen.

Met vriendelijke groet,

Frans Roos en Ineke Buijtendorp

Aanvullende gegevens